Asien Kina

»De skamferer vores kirker og tager alle vores kors«

Kinas kommunistparti anklages for at føre den hårdeste kurs overfor kristne siden Kulturrevolutionen, men alligevel er Beijing og Vatikanet tæt på aftale, som kan ende årtiers fjendskab. Der er dog nervøsitet for, at paven er ved at indgå en aftale med djævlen.

 

 

WENZHOU, Kina

Præsten løfter en gul presenning. På fliserne nedenunder ligger et to meter langt kors. »Her er det så endt. De fik det ned fra kirketårnet med et luftbor,« konstaterer den midaldrende præst i landsbyen Mabu. »Det er også sket for alle andre kirker.«

Langs vejen, der går fra kysten og dybt ind i de bløde, grønne bjerge, er symbolet på den kristne tro blevet hugget af det ene kirkespir efter det andet. Korsene –nogle af jern, andre af mursten – ligger nu bukkede, rustne og revnede på jorden. Og for mange af de troende her i området udgør de det fysiske bevis på det, som de beskriver som kommunistpartiets hårdeste kurs overfor Kinas kristne i årtier.

Det går ud over både katolikker og protestanter. I byen Shuitou har de fleste af over et dusin kirker fået tvangsfjernet deres kors.

Det har ofte ført til voldelige sammenstød. I Frelserens Kirke i Shuitou forsøgte menigheden at redde deres kors ved at spærre indgangen til kirken med kampesten, og adskillige blev blodigt kvæstede i kamp mod politiet. Men ned kom det røde kors af mursten.

»Det giver ingen mening. Hvorfor gør de det nu?« spørger præsten Lei, der sidder på korset, som ligger i gårdspladsen foran den betongrå kirke med blåtonede vinduer.

Situationen er den samme over hele den sydøstkinesiske Zhejiang-provins, der er hjemsted for et stort antal kristne, specielt i og omkring millionbyen Wenzhou, som ofte kaldes Østens Jerusalem, da kirkespir i lang tid har domineret byens skyline.

Men tilsyneladende mener det ateistiske kommunistparti, at krucifikserne har råbt for højt til sine omgivelser. I løbet af de sidste to år har op mod 2.000 kirker i provinsen med magt fået fjernet deres kors.

 

Skamferer kirker

Kinas omkring 70 mio. kristne har igennem de sidste årtier ellers oplevet stadig større frihed til at udøve deres religion. Men kommunistpartiet har nu skruet op for forsøg på at kontrollere kinesernes åndsliv.

Styret har altid været nervøs for, at organiseret religion – og ikke mindst den katolske kirke, der spillede en stor rolle i europæiske kommunistiske regimers fald – skal vokse sig til en stærk magtfaktor, der kan konkurrere med kommunistpartiet om kinesernes loyalitet, og samtidig være et værktøj for Vestens forsøg på at sprede demokrati og menneskerettigheder.

Præsident Xi Jinping hamrede tidligere i år fast, at kommunistpartiet »resolut skal modstå oversøisk infiltration gennem religion.«

Maria Wen fra en katolsk menighed i landsbyen Zhanjia mener, at de kristne nu oplever »den værste situation siden Kulturrevolutionen«, hvor kirker blev raseret og ødelagt af rødgardister.

»De skamferer vores kirker og tager alle vores kors,« siger den ældre dame, der som de fleste andre i området ikke vil have sit fulde kinesiske navn i avisen af frygt for repressalier fra myndighedernes side.

 

Bønner og ideologi

Flere præster er fængslet for at kritisere kommunistpartiets nedrivning af kors. Støtter af kirkernes kamp for at bevare deres kors, bl.a. advokater, er blevet anklaget for at samarbejde med »fjendtlige udenlandske kræfter« med det mål at opildne kristne til oprør. Og lederen af en undergrundskirke, Hu Shigen, der har kæmpet for større religionsfrihed, blev tidligere i år idømt syv års fængsel.

Samtidig har der i årevis været chikane og fængslinger af præster og almindeligt troende fra både katolske og protestantiske undergrundskirker, der ikke vil underlægge sig kommunistpartiets styring og kontrol. Kinas styrende parti kræver nemlig, at eksempelvis katolikker tilslutter sig den patriotiske kirke, som ikke anerkender paven som trosretningens overhoved, men derimod kommunistpartiet – en kættersk tanke for mange af de i alt ca. 10 mio. kinesiske katolikker.

Flere fortæller, at mange gejstlige er kommet under stærkt pres for at demonstrere deres loyalitet overfor kommunistpartiet, og i flere menigheders bønnemøder taler præster nu både om biblen og Xi Jinpings knaldrøde ideologi.

 

Aftale med djævlen

På trods af Beijings uforsonlige kurs er der dog alligevel tegn på, at to af denne verdens mest ortodokse og dogmatiske organisationer, Kinas kommunistparti og pavestolen i Vatikanet, er på vej til at indgå et kompromis, der kan vise sig et afgørende gennembrud for forsøg på at ende årtiers fjendskab.

Det store skisma mellem de to sider – der ikke anerkender hinanden diplomatisk – er især udnævnelsen af biskopper. Traditionelt er det et job for paven, men kommunistpartiet vil ikke tillade et udenlandsk religiøst overhoved magt på kinesisk jord, og kræver derfor selv retten til at vælge religiøse ledere.

Men ifølge rapporter fra bl.a. Reuters og The Wall Street Journal lader forhandlere fra Vatikanet og Kina til nu at være tæt på at indgå et kompromis, der skulle gå ud på, at Beijing vil finde frem til et felt af mulige biskopper, som paven derefter vil kunne vælge imellem.

Hvis en sådan aftale reelt bliver til noget, vil det markere et pludseligt tøbrud. Pave Frans har åbent talt om ønsket om et godt forhold til Kina, og Vatikanet vil håbe, at en aftale kan lette den kinesiske partistats pres på medlemmerne af undergrundskirken. Samtidig vil Beijing ønske, at en aftale kan være med til at mindske kritik af Kinas undertrykkelse af religiøse grupper, og aftalen kan desuden udgøre en vigtig diplomatisk sejr i forhold til rivalen Taiwan, som Vatikanet – som det eneste vestlige land – har diplomatiske forbindelser med.

Flere kristne er dog nervøse for, at paven er i gang med at lave en aftale med djævlen. Mange troende stiller spørgsmål ved, hvordan paven kan gå på kompromis med et vigtigt katolsk princip, og det oven i købet med et kinesisk styre, der i årevis har udsat landets kristne for sin egen version af skærsilden med undertrykkelse, chikane, overvågning og fængslinger.

»Hvorfor vil man lave en aftale med dem, som river vores kors ned?« spørger en katolik i Zhanjia. »Vi stoler ikke på regeringen, hvorfor gør paven så?«

 

0 comments on “»De skamferer vores kirker og tager alle vores kors«

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *