Asien Kina

Kinas bønder bliver skattejægere på internettet

Kurvemøbler og internet er ingredienserne, der har skabt velstand i en ellers søvnig og isoleret kinesisk landsby. I Kina er der håb om, at internethandel kan revolutionere fattige landområder og mindske den store økonomiske kløft mellem land og by.

WANTOU, Shandong [Maj 2016]

Hænderne bevæger sig hastigt. De fletter strå. Og en ny blomsterkasse er ved at tage form.

»Vi har travlt. Der er kommet en ny ordre. Ti blomsterkasser skal være færdige i aften,« siger Ma Jingwen. Tempoet er presset i vejret, og hun kigger slet ikke op fra de arbejdende hænder, mens hun taler.

Inde i baglokalet sidder hendes mand, Li Jun, og klikker på en computermus. »Vi har fået 13 bestillinger den sidste måned, nogle fra Beijing og andre nede sydfra. I alt over 120 blomsterkasser,« fortæller han.

Hans store grove hænder, formet af årene med hårdt arbejde i markerne, har tydeligvis svært ved at udføre de mere delikate bevægelser, som computertastaturet og musen kræver.

»Pokkers!« udbryder han, mens han frustreret ryster computermusen i et forsøg på at gøre den lydig. Han ligner en, der savner grebet om en spade. Men hurtigt smiler han igen: »Vi kan tjene mange flere penge med computeren og internettet, men vi har også meget mere travlt end tidligere.«

Ægteparret levede tidligere af deres marker. Men nu er de pludselig forretningsdrivende med en internetbutik. Og de er langtfra alene i landsbyen Wantou, 400 km sydøst for Beijing i kystprovinsen Shandong. Over jernbanesporene, forbi en samling familiegravsteder og gemt bag en mur af piletræer har landsbyen ligget isoleret og fattig. I århundreder har landsbyens kvinder specialiseret sig i kurvefletning. Men blot til gavn for deres egne familier og et par nabolandsbyer.

Det har internethandel vendt op og ned på. Nu er landsbyen blevet forbundet med omverdenen, og indbyggerne sælger deres produkter til kunder i hele landet. Og det har bibragt velstand.

Bønder på skattejagt

På få år er næsten al landsbyens økonomiske aktivitet bygget op omkring rattanmøbler. I familieværksteder og nyåbnede butikker bugner det med flettede borde, blomsterkummer, gyngestole, taburetter, sutsko, vifter, rullegardiner, hundekurve, hatte og tatami-måtter.

»Næsten alle familier har nu deres egen internetbutik,« siger hr. Jiang, en anden landsbyboer, der arbejder i sit værksted. »Det har ændret alt. Vi er ikke længere fattige.«

Faktisk driver landsbyens ca. 5.000 indbyggere tilsammen over 1.000 internetbutikker, der alle sælger kurvemøbler. De er alle blevet åbnet inden for de sidste 5-6 år.

Langt størstedelen af produkterne sælges via Kinas største elektroniske handelsplads Taobao, der på kinesisk betyder ”skattejagt”. Taobao giver brugere mulighed for at oprette onlinebutikker gratis og sælge direkte til forbrugere rundt om i landet.

Wantou er nu en Taobao-landsby, som er det Alibaba Group, det kinesiske selskab bag Taobao, kalder landsbyer, hvor over 10 pct. af husholdningerne har onlinebutikker, og hvor e-handlen er på over 10 mio. kr. om året i alt.

Antallet af Taobao landsbyer er eksploderet på landsplan. Ifølge Alibabas tal var der 20 af slagsen i 2013. I 2014 var der omkring 200. Og ved udgangen af 2015 nåede antallet helt op på 780.

Den udvikling nærer et håb om økonomisk udvikling ude på landet. Kinas landområder ligger ellers hendøende hen i forhold til landets frembrusende storbyer. Nu er er internethandlen med til at vende den udvikling.

»Taobao-landsbyer har en enorm gennemslagskraft og et stort potentiale for Kinas landområder. Udviklingen kan være med til markant at øge landsbyboernes indkomst og jobmuligheder ved at give dem en bedre adgang til markedet og reducere de logistiske omkostninger,« siger Yu Fenghui, økonom fra Kinas Landbrugsbank.

Fletmøbel-konge

En af dem i landsbyen, der har tjent bedst på internethandlen er 46-årige Dou Yulei, som begyndte at sælge de flettede produkter online som en af de første, og nu er en af egnens største fletmøbel-konger. »I starten var der ingen, som troede på det ville lykkedes, men nu er stort set alle andre her i Wantou fulgt i vores fodspor,« siger Dou.

De fleste landsbyer rundt om i Kina ligger affolkede og stille hen uden den store aktivitet. Indbyggerne er oftest blot bedsteforældre og deres børnebørn. Resten er i millionvis taget til byerne for at tjene flere penge på fabrikker eller byggepladser. Men i Wantou går det nu i den modsatte retning. De unge vender hjem igen, da pengene pludselig er bedre her.

»De unge kan måske tjene 2.000-3.000 yuan (ca. 2.000-3.000 kr., red.) om måneden på en fabrik, men nu har de fundet ud af, at de lige pludselig kan tjene over 100.000 yuan om året hjemme i deres egen landsby,« fortæller Dou.

I modsætning til de fleste landsbyer i Kina, så er internettet her stærkt udbredt. Selv i den lokale nudelrestaurant tilbydes gæsterne gratis trådløst internet, som sad de i en café i downtown Beijing. Og en netop åbnet skønhedssalon er den seneste manifestation af, at Wantou er rykket op ad velstandsstigen. I Kina associeres mørk, solbrun hud med lavstatusarbejde, såsom bondearbejde. Og øverst på den nye salons tilbudsliste lokkes landsbyboerne med skønhedsprodukter, der kan ændre deres huds farvetone til middelklassehvid.

En fletmøbel-boble

Men der er dog allerede faretegn i Wantou. Der er efterhånden simpelthen for mange, der sælger lige præcis det samme produkt.

»Alle sælger mere end tidligere, men tjener mindre, da priserne er faldet kraftigt pga. konkurrencen,« fortæller Dou. Og det er en af svaghederne ved Taobao-landsbyerne rundt om i Kina. Når først en familie fået succes med at sælge et bestemt produkt online, så begynder alle naboerne i landsbyen at efterligne og sælge lige præcis det samme.

»Der er skabt bobler i mange Taobao-landsbyer,« siger økonomen Yu Fenghui. »Men det ændrer ikke ved, at internethandlen har skabt et yderst positivt momentum i landsbyerne.«

I centrum af Wantou står det store landsbytræ, hvor de gamle sidder og sludrer dagen væk. Her er de ikke i tvivl om, at det går fremad. »Det er lige pludselig blevet meget mere livligt end tidligere,« siger 67-årige Gamle Pei. »Det er godt, at de unge har fået noget at rive i.«

 

Faktaboks

I Kina lød værdien af internethandel i 2015 på 3.900 mia. kr., en stigning på 33 pct. i forhold til 2014. Ifølge Alibaba Group kan værdien af internethandlen i landområderne komme op på ca. 460 mia. kr. i år.

Taobao er Kinas største netbutik med en samlet årlig omsætning på mere end 2.400 mia. kr.

Det vurderes, at der er ca. 690 mio. internetbrugere i Kina. Langt de fleste bor i byerne. Omtrent halvdelen af Kinas næsten 1,4 mia. mennesker bor på landet, men her er blot 195 mio. internetbrugere.

Kinas regering lovede tidligere i år at »opmuntre til mere internethandel i landområderne« og at øge internetadgangen i hele Kina. Regeringen har lovet at spendere over 140 mia. kr. inden 2020 på at tilbyde mindst 50.000 landsbyer bredbåndsinternet. Målet er, at 98 pct. af landbefolkningen til den tid er på internettet.

 

Denne artikel blev oprindeligt bragt i Jyllands-Posten den 7. maj 2016. Link her.

0 comments on “Kinas bønder bliver skattejægere på internettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *