Asien Hongkong

Med skønheden som kampvåben

Midt i kampen om Hongkongs politiske fremtid har protesterne fået indbyggernes kreativitet til at blomstre. En af protestzonerne er blevet omdannet til både et stort udendørs galleri og velfungerende kollektiv, hvor medborgere frit udtrykker deres holdninger og fælles sympati.

HONGKONG

Yeung Ho-man sidder en sen aftentime og bøjer de små aluminiumsstænger. Materialet har hun fra ødelagte paraplyer, som hun den seneste uge har været ude og samle sammen efter de voldelige sammenstød i Hongkongs gader. Demonstranter brugte paraplyerne til at beskytte sig mod politiets tåregas, peberspray og knippelslag, men nu er Yeung Ho-man, en 25-årig kunststuderende, i gang med at give de ødelagte regnskærme nyt liv.

Hun binder aluminiumsstængerne sammen i bundter med den samme slags plasticstrips, som politiet fastgør om anholdte demokratidemonstranters håndled. Og bundterne gør Yeung Ho-man til legemsdele, som hun sætter sammen til en mand i menneskestørrelse.

»Hver en del af ham fortæller en lille historie om vores protest. Nogle af paraplyerne kommer fra et sammenstød med politiet lige her ude på vejen,« fortæller Yeung Ho-man og sætter manden midt i en rundkørsel, der normalt er stærkt trafikeret, men nu ligger i en af de protestzoner, som demokratidemonstranter i snart en måned har barrikaderet. Aluminiumsmanden sidder med armene rundt om de sammenbøjede ben.

»Han sidder helt stille på jorden. Ligesom de fleste af os demonstranter er han helt fredelig,« siger Yeung Ho-man.

»Han er blot en mand, der tålmodigt sidder og venter på at få ægte demokrati.«

Hongkong er ellers mest kendt som et af Asiens mest betydningsfulde finanscentre, med enorme moderne højhuse og store, travle og sammenpressede menneskemængder. Men midt i den politiske kamp, der de seneste uger har udspillet sig i byens gader, og hvor demonstranter kræver frie, demokratiske valg, er protestzonerne også eksploderet i et væld af kunstneriske udtryk. Den enkle paraply, som er demonstranternes symbol, er blevet inspira- tionskilde til et væld af kreativitet. Og den største af protestzonerne, i Admiralty-distriktet, er blevet til et kæmpe udendørs kunstgalleri med et miks af statuer, kunstinstallationer, malerier og politiske satiretegninger.

»Normalt er det her område bare dødt beton,« siger Yeung Ho-man.

»Men nu kan alle bruge deres fantasi og udtrykke dem selv, deres håb og vrede her. Og pludselig er vores by blevet mere levende.«

I samme rundkørsel, hvor Yeung Ho-man har placeret sin aluminiumsmand, er også en hær af flere dusin små mænd i gips, som hver især holder paraplyer af sammenfoldet papir. Og udslåede, flerfarvede paraplyer er sat sammen og danner en kæmpe globus. Lige ved siden af ligger Hongkongs regeringsbygning, som demonstranterne har omringet. På bygningens ydervægge og omkransende jerngitre har demonstranter klistret plakater og billeder op, der lidet flatterende udstiller byens politiske ledere. Flere af dem har fået påmalet Hitler-overskæg og opfordres til at træde tilbage.

På et vejskilt, der viser retningen mod regeringsbygningen, er nu tilføjet, at det også er retningen mod Hongkongs »hovedkvarter for triaderne« – en manifestation af de udbredte anklager om, at regeringen har allieret sig med organiseret kriminalitet i byen for at skræmme demonstranterne hjem.

Andre veje er simpelthen blevet omdøbt »Vejen til ægte demokrati«, hedder en vej nu, og hvis man følger vejskiltets pil, når man hen til det, som nu kaldes ’Lennon-væggen’, hvor titusindvis af små firkantede og skriggrønne, gule, røde og blå papirstykker er påklistret. På hver enkelt stykke papir har folk skrevet korte støtteerklæringer til demonstrationerne. Sammen danner de et enormt, organisk og voksende kunstværk.

»Det er lidt ligesom korte tweets, men bare på papir,« siger Joyce Tang, en universitetsstuderende, der er i gang med at skrive sin egen besked.

»Prøv at se omkring os: Alle er ivrige for at udtrykke sig.«

Paraply-symboler

Med udsigt til den farverige væg står Paraplymanden, en næsten tre meter høj statue sat sammen af små træstykker. I udstrakt arm holder han en stor gul paraply.

»Måske holder han sin paraply højt for at beskytte os alle sammen?« spekulerer Summi Leung, der er i gang med at tage billede af Paraplymanden.

Bag statuens ryg ligger en sekssporet motorvej, som dog også er besat af demonstranterne. Mellem to fodgængerbroer har studerende fra et kunstakademi hængt en enorm, farverig baldakin – selvfølgelig bestående af opslåede paraplyer – hundrede af dem – sat sammen som et 10×10 meter stort patchwork.

På motorvejens asfalt tegner børn, unge og ældre med kridt. Hovedmotivet er igen paraplyer.

»På grund af dig er Hongkong ikke ved at dø,« skriver en ung kvinde på vejen – en besked til demonstranterne. Og på lygtepælen ved siden af hænger flere vrede tegninger rettet mod byens regeringschef, Leung Chun-ying, som demonstranterne kræver går af. Han portrætteres skiftevis som en ulv og en vampyr.

»Vi har frihed her til at udtrykke os fredeligt og fortælle, hvad vi synes om situationen i Hongkong,« siger Marvin Ma, der er embedsmand, og som fortæller, at han – på trods af skæve blikke fra sine chefer – stolt bærer en gul sløjfe, et andet af protestsymbolerne, på sit bryst, når han går på arbejde.

At lave origamiparaplyer er blevet den helt store samlende begivenhed i protestzonerne, hvor demonstranter viser nysgerrige forbipasserende, hvordan de kan vise deres støtte ved at folde små gule papirparaplyer.

Velfungerende kollektiv

Atmosfæren her i protestzonen i Admiralty fremstår i sig selv som et kunstværk.

»Det er som en lille by med et meget menneskeligt ansigt,« siger Alan Sui, der studerer til at blive revisor.

»Det er en dejlig, løssluppen atmosfære.«

Demonstrationerne har nu varet i en måned, men lige så opsatte demonstranterne er på at kræve demokrati, lige så ordentligt, høfligt og betænkeligt opfører de sig fortsat over for hinanden og folk, der lægger vejen forbi. Der er ikke skyggen af svineri som f.ek.s efter en enkeltdagsbegivenhed som 1. maj i Fælledparken eller stanken af pis efter en ugelang Roskilde Festival. Forholdene er beundringsværdigt ordnede, rene og pæne her i Admiralty. Demonstranterne har deres egne hold, som indsamler affald, gør rent på områdets toiletter, og som hjælper folk over og omkring barrikaderne.

Protestzonen har udviklet sig til et sted, hvor turister kommer forbi og tager billeder, hvor kontorarbejdere fra de omkringliggende højhuse sætter sig og nyder deres frokost, og hvor ældre par går aftentur og lokale gennemfører deres joggingture mellem de hundredvis af telte, der er slået op på de biltomme veje.

Demonstranterne tilbyder mad og vand. De har oprettet et bibliotek; et område, hvor studerende kan passe deres studier; undervisning og pasning af børn; og en genbrugsstation.

Det er ét stort velfungerende kollektiv.

»Det, de har skabt her, er smukt,« siger James Ha, en pensionist, som er på gaden med sin kone.

»Stemningen er som i det gamle Hongkong, dengang hvor folk bekymrede sig om hinanden og beskyttede hinanden, og hvor alle kendte hinanden.«

Som kunsten og livet i protestzonen bevidner, så er folk her ikke klar til den autoritære kontrol, som kommunistpartiet i Beijing står for. Ifølge menneskerettighedsorganisationer er adskillige blevet anholdt i resten af Folkerepublikken Kina for at udvise deres støtte til demonstrationerne i Hongkong – bl.a. 11 kunstnere, digtere og journalister, som havde planlagt en digtoplæsning i sympati med hongkongernes demokratiske krav. Det er dog også et fåtal i Hongkong, som regner med, at regeringen i byen – og ikke mindst styret i Beijing, som har den reelle magt – vil bøje sig for demonstranternes krav om ægte demokrati. Men mange håber, at i hvert fald den kreativitet og sammenhold, som demonstrationerne har givet anledning til, vil bestå, når protestzonerne på et tidspunkt forsvinder og trafikken vender tilbage.

»Her er nu fyldt med passion, ømhed, solidaritet og kreativitet,« siger Fiona Chan, en 31-årig sekretær.

»Den følelse er jeg sikker på, vi ikke vil glemme, lige meget hvad der så sker.«

0 comments on “Med skønheden som kampvåben

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *